Svein Lanser 80 år.

Skrevet av admin 09.01.2016.   Oppdatert 09.01.2016.

Lanser80 år.
Svein Lanser, formann i Fritt Norden Norge.

Mandag 11. januar fylte han 80 år.

Svein ser seg ikke tilbake, – det er fremtiden som gjelder. Han ser hele tiden til dager som kommer.

Allikevel unner han seg en refleksjon om dette med høydepunkt. Det var kanskje litt spesielt da han i sommeren 2015 reiste til Vega i Nordland på tjuefemårs jubileumsfeiring for Fritt Norden Norge.

Groruddølen fra Romsås forteller til Akers Avis 08.01.2016, at Fritt Norden Norge er et motstykke til foreningen Norden, hvor uenigheten handler om nei til medlemsskap i EU.

Lanser vil være kjent for sitt sterke engasjement for folkestyre, for respekt for grunnloven, kloke ord om å sette tæring etter næring og yte etter evne i et fellesskap.

Bøker.
Han ser verdien av lesing; og ser fram til at han som nittiåring har pløyd seg gjennom seks tusen bøker. Som forlegger har han bidratt til mange av disse. Han feiret syttiårsdagen samtidig som han hadde utgitt 70 bøker.

Det siste tiåret har han ikke tall på, men det er stadig forfattere som ønsker å gi ut bøker. Som et lite forlag er det begrenset hva han kan ta på seg, og det er ikke alltid at markedet kan forsvare en utgivelse økonomisk. Likevel er det mange forfattere som ønsker å satse, – og ta resultatet som blir.

Yrke.
Svein mener det er viktig å ha et yrke som basis i livet. Selv kommer han fra en håndtverkstradisjon og for egen del valgte han å gå den grafiske vei. Det ble jobbing i avis, reklamebyrå, markedsføring, – og endelig eget firma innen satsproduksjon. Arbeidet med eget forlag kom etterhvert, og det har i tidens løp blitt en utrolig liste av oppdrag og engasjementer.

Frivilligheten.
Engasjementet innen frivillighet er betydelig. Med en bakgrunn fra krigens dager, tidlig tap av far, men rom for masse kjærlighet i oppvekstår, er det en mann med mye omsorg og kjærlighet. En betydelig del av hans frivillige innsats er kommet Groruddalen til gode. Fra Løren, via Fossum, kom han i syttiårene til en praktfull fireroms på toppen i en av Romsås-blokkene.
Der er det et fantastisk styre og ledelse, flotte naboer og stor frivillighet gjennom stort engasjement og masse frivillige mennesker.

Årvoll gård.
Fra sin tid på Løren gikk han markaturene gjennom Årvoll. Det gjorde at han ble kjent med gården og hadde gleden av å være med i den frivillige innsatsen som årvollfolket skapte ved å overta gården og stoppe planene om en bensinstasjon. Det var en folkereisning skapt av befolkningen, før bydelsutvalget kom inn og tok over. Det førte til engasjement rundt Søndagskafeen, Åpent forum, Folkeakademiet, venneforening, maleklubb, mv. I tillegg kom engasjementer i Civitan og på Romsås og ellers i Groruddalen og Oslo.

Svein Lanser har mottatt en rekke erkjentligheter for sin virksomhet, ikke minst knyttet til Årvoll gård og Bjerke bydel, bl.a. bydelens kulturpris. Akers Avis Groruddalens pris som hverdagshelt fikk han i 2010.

Om noen dager går turen videre til New York for en fire dagers studietur på seminar.

GRATULERER!

Les mer på vevsiden hos Folkeakademiet Grorud-Romsås.